tiistai 7. heinäkuuta 2009

Eilen Kajaani, tänään Oulu

Muutama kommentti omista kokemuksistani kiertueen Kajaanin osuudesta:


Paneelikeskustelu kirjallisuuden performatiivisuudesta oli mielenkiintoinen. Ohjaaja Mikko Roiha kertoi dramaturgin työstä kaunokirjallisen tekstin kätilönä sen muuntuessa näytelmätekstiksi. Näyttelijät Hanna Ojala ja Esko Vatula kuvailivat suhdettaaan alkuperäistekstiin ja tekstin lihaksitulemisen prosesseja näyttämöllä. Derridakin mainittiin.


Sain itsekin maistiaisia kirjallisuuden performatiivisuudesta. Luin uutta, vielä julkaisematonta romaaniani Kieleke. Keskeneräisen tekstin julkisesti esittäminen on mieltä kuohuttavaa, mutta hyväksi itse prosessille. Monet tekstin painotukset ja rytmiin liittyvät seikat paljastuvat vasta ääneen luettaessa. Vastaantotto oli sen verran lupaava, että sen ohella kytenyt sisarteos Kätilön muistelmat saa jäädä toistaiseksi.


Illalla oli vuorossa juhla Eino Leinon talolla. Näimme myös kuuluisan Alkuperäisen Pylvään, ainoan Leinon synnyinkodista säilyneen elementin. Sen edessä herkistyimme ryhmäkuvaan. Valitettavaa on, ettei NVL ehtinyt osallistua perinteikkääseen Eino Leinon patsaan pesutapahtumaan. Sitä olikin mainostettu huomattavasti näyttävämmin kuin omaa tapahtumaamme Siriuksessa. Yhteistyötä kannattaa lähivuosina tiivistää.


Tällä hetkellä matkaamme kohti sateista Perämeren helmeä. Ilma on kylmä, jatsi soi ja tien varrelle oli tipahtanut taivaasta kuollut lokki. Kulttuurikaupunki Oululta lienee silti lupa odottaa paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti